KRYPTO VALUTAER

Der findes rigtig mange kryptovalutaer - faktisk op imod 5000 - og der kommer hele tiden nye til. At skulle læse om alle eksisterende kryptovalutaer på en gang er derfor helt uoverskueligt

Derfor har jeg her valgt at lave en overfladisk beskrivelse af de største og mest kendte kryptovalutaer. 

( Hvis du er på udkig efter m
ere dybdegående info om mindre projekter, kan dette enten findes under fanebladet BLOG i menuen øverst, ved at holde øje med mine tweets på TWITTER, eller via mine blog-indlæg på MEDIUM ).

Bitcoin / BTC

Valuta


Bitcoin var den første kryptovaluta, og blev bygget efter ideen i den anonyme Satoshi Nakamoto's berømte whitepaper.
Ideen gik ud på at have en elektronisk, decentraliseret og kryptografisk beskyttet valuta, og denne idé er stadig idag grundlaget for næsten alle kryptovalutaerne.

Ethereum / ETH

Platform

Ethereum introducerede en platform, hvorfra der kunne bygges andre kryptovalutaer og -projekter. Ethereum introducerede også smarte kontrakter, hvorved firmaer kan indgå bindende aftaler uden mellemmand - en idé der er i tråd med decentraliseringstanken bag Bitcoin, eftersom det fjerner behovet for centrale kontrolinstanser.

Ripple / XRP

Valuta

Ripple er en meget omdiskuteret kryptovaluta, eftersom den bryder med tanken om decentralisering. Ripple styres af ejerne bag, der stadig sidder på en kæmpe del af beholdningen og kontrollen, og minder derfor del om de gamle FIAT-valutaer (der også styres centralt, og kan trykkes efter forgodtbefindende).

Bitcoin Cash / BCH

Valuta

Bitcoin Cash er bygget på Bitcoin teknologien, men har valgt en anderledes skaleringsløsning, ved at øge blokstørrelsen.

Gruppen bag Bitcoin Cash var utilfredse med Bitcoins SegWit implementering, og forkede derfor til Bitcoin Cash i slut 2017.
Bitcoin og Bitcoin er derfor idag to selvstændige kryptovalutaer, der deler en fælles historie, men skal betragtes som to forskellige projekter.

 

Litecoin / LTC

Valuta

Litecoin blev introduceret til markedet som et forsøg på at lave en kryptovaluta, der var så hurtig, billig og effektiv, at den kunne blive udbredt som normalt betalingsmiddel verden over.

Siden har den fået masser af konkurrence, men er nu stadig ganske populær, trods at dens udvikling virker til at være gået lidt i stå på det sidste.

EOS / EOS

Platform

EOS er en konkurrent til Ethereum, der også har introduceret sin egen platform for kryptoprojekter.

EOS kan sådan cirka det samme som Ethereum, men har forbedrede dele, eftersom EOS kan klare mange flere transaktioner per sekund, der giver projektet en større skalerbarhed.

EOS har allerede opnået stor tilslutning som investering, til trods for at platformen først udkommer i sommeren 2018.

Cardano / ADA

Platform

Cardano er et platformsprojekt, der har været meget hypet, da de har lovet en masse, og har en af de centrale figurer fra Ethereum som skaber - indtil videre har de dog ikke konkret vist de store resultater.

Mange udviklere mener dog at de har gang i en spændende platform, og at grunden til at de endnu ikke har præsenteret et færdigt projekt, er at de simpelthen koncentrerer sig om at gøre projektet så godt som muligt.

Stellar / XLM

Valuta + Platform

Stellar er både en platform for andre projekter (som Ethereum) og en valuta der er orienteret mod international værdioverførsel (som Ripple), hvorfor den konkurrerer på begge disse fronter.

Stellar var oprindeligt bygget på Ripples kode, men valgte at gå sin egen vej, bl.a. ved at gøre projektet (delvist) decentraliseret.

Stellar har allerede haft en del succes, primært mht. international værdioverførsel, og har bl.a. indgået et partnerskab med IBM.

IOTA / IOTA

Valuta


IOTA er en betalingsmetode, der bruger et andet slags bogholderi koncept end de fleste andre kryptovalutaer, da betalinger konfirmeres af brugerne, og der derfor ikke er brug for minere.

IOTA mener selv dette koncept er bedre end det originale og mest brugte (som stammer fra Bitcoin), og man har også set flere andre kryptovalutaer kopiere IOTA's model.

NEO / NEO

Platform


NEO er et platformsprojekt baseret i Kina.

Dette giver dem en geografisk fordel, eftersom de kan blive førstevalget for det nationalistiske Kina's institutioner / firmaer.

NEO er dog, ligesom Ripple, kritiseret for ikke at være decentraliseret, eftersom deres måde at opnå konsensus, gør at Neo Foundation styrer udviklingen centralt.

Monero / XMR

Privat Valuta

Monero er kongen af private betalinger, og har længe været den foretrukne og mest private måde at betale på.

Mens de fleste andre kryptovalutaer er anonyme, er Monero direkte privat, og man kan hverken se beholdninger eller transaktioner på netværket - dette til en sådan grad at retsvæsenet i USA ikke har kunne fastlægge dømtes beholdninger af Monero.

NEM / XEM

Platform + Valuta

NEM er primært et platformsprojekt, men har også en virkelig velfungerende værdioverførsel, med hurtige transaktioner og lave gebyrer. NEM er fuldstændig decentraliseret, og har lavet nogle spændende opgraderinger og nytænkninger i forhold til de andre platformsprojekter, blandt andet er de det første projekt til at bruge en POI konsensus mekanisme.

TRON / TRX

Platform

Tron er et platformsprojekt, der mest af alt har vist sig at være en hype maskine.

Grundlæggeren Justin Sun er gang  på gang ude og annoncere datoer for annonceringer, men der sker ikke meget konkret.

Derfor må dette projekt nærmest kunne siges at være et scam indtil videre, men hvis de kan levere en platform der fungerer, kan de selvfølgelig gøre den påstand til skamme.. 

Tether / USDT

Stabil Valuta / Stable Coin

En stable coin som Tether er en kryptovaluta, der er bygget for at have en stabil værdi.

Måden dette opnås for Tether, er ved at hænge sig op på den Amerikanske Dollar / USD, og altid have den samme pris som denne.

Vi har derfor at gøre med noget der ligner en digital version af Dollaren, dog uden at have noget at gøre den amerikanske centralbank.

Mange bruger Tether til at sætte deres krypto investeringer til at følge dollaren, i stedet for faktisk at overgå til den rigtige dollar.

Dash / DASH

Valuta

Dash er en kryptovaluta, som har som mål at være et godt betalingsmiddel.

Dette opnås ved at tilbyde billige og hurtige transaktioner, som man tilmed kan vælge at gøre private, hvorved de ikke kan spores på netværket (som man kan med de fleste andre kryptovaluta transaktioner).

Dash er ikke rigtigt førende på noget punkt, men har en god samlet pakke af egenskaber, en stor deltagende følgerskare, og er ret aktive i at prøve at få folk til at bruge deres valuta - bl.a. i Venezuela.

Binance Coin / BNB

Børs Mønt / Exchange Coin

Binance er den mest populære kryptovaluta-børs i øjeblikket, og de har deres egen mønt tilknyttet, som er $BNB.

$BNB er derfor steget gevaldigt i værdi, samtidig med at Binance har erobret markedsandele, og denne kryptovaluta har gennem længere tid været en af de mest sikre investeringer i kryptoland.

VeChain / VEN

Platform

VeChain tilbyder en bred pakke på sin platform, og har løsninger på alt fra dApps til supply chain services.

VeChain har en ret høj marketcap, men har stadig en del gro-potentiale, hvis de kan indfri forventningerne, hvad deres partnerskab med BMW er et godt eksempel på.

Ethereum Classic / ETC

Platform

Ethereum Classic er en anden version af Ethereum, der opstod efter en krise på Ethereum netværket, der gjorde at det blev splittet op i Ethereum og Ethereum Classic.

Ethereum har siden da haft klart mest fremgang på alle planer, mens Ethereum Classic har ligget lidt mere på den lade side.

Der er lidt tegn på at der er begyndt at ske noget udvikling på Ethereum Classic, men indtil videre er den stadig en del bagom dansen ift. de andre platformsprojekter.

KONTAKT

© 2018 af Jens Ibsen & Johan Stockmarr