Søg

Bitcoin og Krypto-valutaerne — manipulation, mistro og magt

Bitcoin og Krypto-markedet har været i voldsomt prisfald den sidste måned, mens den ene negative nyhed efter den anden har ramt de nye digitale valutaer — lysere toner anes dog i horisonten..Bitcoin har haft et elendigt 2018, og faldt idag d. 6/2 2018 til under $6000, efter at have været oppe og ramme $19.511 den 18. december — et fald på næsten 70% på lidt over en måned.

Krypto-valutaerne har fulgt Bitcoins prisfald, og på bare en måned op til idag er i alt $539 milliarder blevet hevet ud af det samlede Krypto-marked — et fald på hele 64 %.

Denne negative udvikling for Bitcoin og Krypto-valutaerne passer udmærket med en historisk set dårlig januar måned prismæssigt, men en samtidig akkumulation af dårlige nyheder i de internationale medier kan have forstærket denne trend:


Frygt for prismanipulation

Introduktionen of futures kontrakter i USA, hvorved man i og for sig kan gamble på om Bitcoin går op eller ned, har med stor sikkerhed betydet manipulation af markedet, eftersom fx Wall Street nu kan tjene penge på markedsbevægelser.


Regulering

Stigende trusler om regulering fra både Indien, Sydkorea, Kina og USA — USA’s to største bankers forbud mod køb af Bitcoin på deres kreditkort — og Facebooks forbud mod krypto-relaterede reklamer, har alt sammen skabt en masse FUD (frygt, usikkerhed og tvivl), og både investorer, regeringer og banker er usikre på hvad der vil ske og hvad de skal gøre med denne nye valuta/teknologi.


Usikre handelspladser

Hacker-tyveriet fra den japanske krypto-børs Coincheck på $500 millioner og efterfølgende raids af deres kontorer af de japanske myndigheder og stigende mistro til at Bitfinex (en af de største handelspladser for Krypto-valuta) har manipuleret med Bitcoin prisen og svindlet med Tethers (en Krypto-valuta der lægger sig op af fx dollaren prismæssigt) — med en stævning fra den amerikanske handelskommision til følge.


Negative ekspert udtalelser

Warren Buffet’s udtalelser om at han ser markedet få et dårligt endeligt — Jordan Belfort’s (ham Wolf of Wall Street filmen er bygget på) udtalelser om at hele markedet er snyd og humbug og meget værre end noget han nogensinde har gjort — og bankernes fælles front mod Bitcoin og krypto-valutaerne og deres offentlige udtalelser om at det ikke skal tages seriøst, har alle været medvirkende til at skabe frygt hos investorer, mens de kigger efter råd og vejledning om dette nye marked.


”Naturlige” markedsbevægelser

Oven i alt dette er, som tidligere nævnt, januar og februar historisk set en dårlig tid prismæssigt for Bitcoin og Krypto-valutaerne, og vi har hvert år siden 2014 set ret voldsomme prisdyk i denne periode — typisk før begyndende optimisme hen mod slutningen af februar.

Det kinesiske nytår og Wall Street’s bonusudbetalinger i denne periode kan være en mulig forklaring på dette — da kineserne skal bruge kontanter til nytåret (og derfor trækker fra deres investeringer), og Wall Street gerne vil købe lavt med deres bonusser (og derfor muligvis manipulerer markedet ned op til bonusudbetalingerne).

Ydermere er det ifølge mange markedsanalytikere naturligt med en kraftig korrektion ovenpå en kraftig prisstigning — hvor man ser ofte en korrektion på op til 80% — hvorfor Bitcoin let kan falde helt ned til $4–5000, før korrektionen er overstået.


Lys for enden af tunnelen…?

Andre store personligheder fastholder dog deres optimisme omkring Bitcoin til trods for det voldsomme prisfald, og Fundstrat’s Tom Leeudtalte for nyligt at $9000 er et stort lavpunkt for Bitcoin — og et godt sted at købe — og bekræftede at han stadig holder fast i hans $25.000 mål for Bitcoin i 2018.

Tidligere har den internationalt velrenommerede Saxo Bank analytiker Kay Van-Petersen (der forudså Bitcoins prisstigning igennem 2017) udtalt at Bitcoin i år kunne stige til mellem $50.000 og $100.000, for derefter at falde til $5.000 — disse udtalelser kom som en del af Saxo Banks faste nyårlige rapport ”Outrageous Predictions”, og Kay Van-Petersen blev interviewet på CNBC om emnet.


Nye positive begivenheder — en ændring i regeringernes holdning?

Amerikanske SEC har idag d. 6/2 2018 haft en høring om Bitcoin og Krypto-valutaerne, og tog en overraskende positiv tilgang til emnet, bl.a. blev det udtalt at:

“Vi skylder den nye generation at respektere deres entusiasme omkring digitale valutaer med en tankefuld og balanceret reaktion, ikke en afvisende én.”

Virginia’s Senator Mark Warner udtalte yderligere, at han var en tidlig investor i mobiltelefoner i 80'erne, og at han mener at blockchain teknologien har det samme potentiale til at være lige så verdensforandrende som mobiltelefonerne var, og at man ikke kan adskille Krypto-valutaerne fra den blockchain teknologi de er bygget på.

Ydermere har Singapore’s stedfortrædende premierminister også idag udtalt:

“ .. Vi har tæt studeret disse udviklinger og de potentielle risikoer de indebærer. Lige er der ikke nogen stærk årsag til at forbyde Krypto-valuta handel…”

Dette er enormt positivt for Bitcoin og Krypto-valutaerne, og vi kan begynde at se begyndelsen på den første store masse-adoption, og et (måske allerede indledt) kampløb for regeringer og store instutioner om at være bedst med på den nye udvikling.


Alt i alt…

… står bare tilbage at konkludere at Bitcoin og Krypto-valutaerne stadig er et nyt og volatilt marked, hvor både stigninger og fald er ekstreme og ekstremt hurtige, og at enhver der begiver sig ind på dette marked, må have dette for øje — dette er stadig en ung valuta/teknologi, og der er stadig lang vej endnu, før den har fundet sin plads i verden.

Bitcoin og Krypto-valutaerne udfordrer det store gamle finansielle system (FIAT), og magt skifter ikke hænder uden reaktioner fra den afgivende side.

Iet marked så besværligt at navigere i, og med så mange interessenter involveret, kan det være noget værd at huske på tidligere nævnte Warren Buffet’s berømte formular for ageren på de finansielle markeder:

”Vær grådig når andre er bange, og bange når andre er grådige”.

Og husk! Bitcoin har allerede været dømt død 249 gange i de internationale medier: https://99bitcoins.com/bitcoinobituaries/

1 kommentar

KONTAKT

© 2018 af Jens Ibsen & Johan Stockmarr